Mijn eerste opdracht: een oud pand updaten!

Mijn eerste vastgoedstyling opdracht was een oud pand updaten, een prachtig huis in mijn eigen woonplaats. Het pand wat ik voor de verkoop mocht stylen was een gaaf oud pand dat eind 1800 gebouwd was. Dit huis had vele afgesloten ruimtes, en is door een ouder echtpaar jarenlang bewoond geweest. Dit huis stond inmiddels al maanden te koop, en mijn opdracht om dit pand te updaten bleek al gauw een dankbare en leuke uitdaging te zijn, want ik kon hier helemaal los gaan!

De bewoners waren van de generatie die eenmalig een uitzet en inrichting kochten en daar een leven lang mee deden. Weggooien van spullen was ook uit den boze, want dit is de spaarzame generatie die 2 oorlogen meegemaakt heeft en zuinig is. De bewoners hadden in de loop der jaren dan ook echt hun eigen stempel op het huis gedrukt. De tijdgeest was heel duidelijk zichtbaar, en dat is natuurlijk heel mooi ook. Het lastige is alleen dat dit het voor de potentiele koper juist moeilijker maakt om ‘er door heen te kijken’.

Beeldvorming

Een koper ziet graag een interieur zoals hij of zij dat zelf ook zou willen of al heeft. En als het interieur wat hij aantreft compleet anders is, kan hij daar zichzelf niet gemakkelijk in verplaatsen. En dan kan het gaan om te uitgesproken kleuren, een verouderd interieur, of teveel spullen waardoor je de ruimtes niet meer ziet. Het gevaar is dan dat de koper afhaakt en verder zoekt naar een meer geschikt huis. Eeuwig zonde, het huis zou namelijk perfect bij de koper kunnen passen maar deze ziet in de huidige staat de potentie dus niet. Als dit vaak voorkomt duurt het ook erg lang voor de juiste koper voorbij komt en het huis van eigenaar wisselt, en dat op zeker ook nog voor een te lage prijs!

De familie van de bewoners had dit pand geërfd, en geen van de familieleden ging er wonen. Het huis ging in de verkoop. In de staat zoals deze was zag je veel historie terug, maar het huis zou veel meer op kunnen brengen als het er wat moderner en cleaner uit zou zien. Heel verstandig heeft de familie dus al snel de beslissing genomen hulp in te roepen om het huis naar deze tijd te trekken. Aan mij de eer om dit oude pand een update te geven, om hem beter in de markt te zetten. De kosten van een verkoopstylist verdien je namelijk dubbel en dwars terug!

In dit huis waren bijvoorbeeld nog oude gekleurde tegels – vooral in echt gedateerde groene kleuren en motieven – aanwezig in de keuken en badkamer. Op de muren in alle kamers zat nog het oude behang met bloemmotief. Ook was er hier en daar nog oude bruine lambrisering te vinden. Deze verkoopstyling opdracht ging dus wel wat verder dan de gemiddelde opdracht, omdat ik hier ook echt wel wat klussen zou gaan doen, wat ik overigens ook erg leuk vind en graag doe!

Van oud en donker naar fris en licht

Een oud pand updaten voor de verkoop is een heel dankbare klus. Het gaat hier niet om het weghalen van authentieke details, maar om minder ingrijpende veranderingen, die wel veel impact hebben. Zo heb ik waar het behang nog goed was deze overgeverfd in een neutrale kleur. Waar het behang beschadigd was heb ik het verwijderd en nieuw behang geplakt. Gelukkig is dat weer helemaal de trend nu, dat geeft toch een extra dimensie!

De tegels in badkamer en toilet kun je tegenwoordig ook overschilderen, dat heb ik dan ook gedaan. Een badkamer verbouwen laat je aan de koper over, maar op deze manier ziet het er toch fris uit. Verder kon het huis natuurlijk helemaal leeg gehaald worden, en heb ik meubels geplaatst die ik verhuur voor dit soort situaties, om elke ruimte optimaal te benutten en een passende functie te geven. Daarna heb ik wat accessoires toegevoegd, deze geven een gezellig en keurrijk accent aan het geheel.

Met al deze aanpassingen en toevoegingen heeft het mooie huis een fijne frisse en open uitstraling gekregen die meer bij deze tijd past. Dit viel veel beter in de smaak bij potentiele kopers. Het duurde namelijk ook niet lang voor een nieuwe eigenaar zich aandiende, die er nu inmiddels woont. Missie geslaagd!